संस्कृत ग्रन्थन् कय सूची

विकिपीडिया से
Jump to navigation Jump to search

संस्कृत मे बहुत किताब अव काव्य लिखी गा अहै ।ऋगवेद पहिला संस्कृत कय ग्रन्थ होय अव विश्व कय भी पहिला ग्रन्थ होय ।महाभारत अव रामायण संस्कृत मे लिखा है।निचे कुछ संस्कृत कय किताबिन कय सुची दिहा अहै। अभिषेक नाटक - भास

अभिज्ञान शाकुन्तलम् - कालिदास

अविमारक - भास

अर्थशास्त्र - चाणक्य

अष्टाध्यायी - पाणिनि

आर्यभटीयम् - आर्यभट

आर्या-सप्तशती - गोवर्धनाचार्य

उरुभंग - भास

ऋतुसंहार - कालिदास

कर्णभार - भास

कादम्बरी - वाणभट्ट

कामसूत्र - वात्स्यायन

काव्यप्रकाश - मम्मट

काव्यमीमांसा - राजशेखर

कालविलास - क्षेमेन्द्र

किरातार्जुनीयम् - भारवि

कुमारसंभव - कालिदास

बृहत्कथा - गुणाढ्य

चण्डीशतक - वाणभट्ट

चरक संहिता - चरक

चारुदत्त भास

चौरपंचाशिका - बिल्हण

दशकुमारचरितम् - दण्डी

दूतघटोत्कच - भास

दूतवाक्य - भास

न्यायसूत्र - गौतम

नाट्यशास्त्र - भरतमुनि

पञ्चरात्र - भास

प्रतिमानाटकम् भास

प्रतिज्ञायौगंधरायण - भास

बृहद्यात्रा - वाराहमिहिर

ब्रह्मस्फुटसिद्धान्त - ब्रह्मगुप्त

ब्रह्मसूत्र - बादरायण

बालचरित्र - भास

मध्यमव्यायोग भास

मनुस्मृति - मनु

महाभारत - वेद व्यास

मालविकाग्निमित्र - कालिदास

मुकुटतादितक - वाणभट्ट

मेघदूत - कालिदास

मृच्छकटिकम् - शूद्रक

मिमांसा - जैमिनी

योगयात्रा - वाराहमिहिर

योगसूत्र - पतंजलि

रघुवंश - कालिदास

रसरत्नसमुच्चय - वाग्भट्ठ

रसमञ्जरी - शालिनाथ

रसरत्नसमुच्चय - वाग्भट्ठ

राजतरंगिणी - कल्हण

रामायण - महर्षि वाल्मीकि

व्याकरणमहाभाष्य - पतंजलि

वाक्यपदीय - भर्तृहरि

विक्रमोर्वशीय - कालिदास

वैशेषिकसूत्रम् - कणाद

स्वप्नवासवदत्तम - भास

समय-मातृका - क्षेमेन्द्र

साहित्य दर्पण - विश्वनाथ कविराज

सांख्यसूत्र - कपिलमुनि

सिद्धान्त शिरोमणि -

हर्षचरित्र - वाणभट्ट


ग्रन्थकार औ ग्रन्थ[सम्पादन | स्रोत सम्पादित करैं]

निम्नलिखित सूचि अंग्रेजी (रोमन) से मशीनी लिप्यन्तरण द्वारा तैयार कै गा हैं। एहमा बहुत गल्ती है।

ग्रन्थकार --- ग्रन्थ

भर्तृहरि - वाक्यपदीयम्
वामन एवं जयादित्य - काशिकावृत्ति
भट्टोजिदीक्षित - वैयाकरणसिद्धान्तकौमुदी


अभिनन्द --- son of जयन्त, योगवशिष्ठसार, कादम्बरीकथासार, रामचरित
अभिनवगुप्त --- ध्वन्यालोकलोचन, परमार्थसार
अध्यराज --- उत्साह
अग्गवन्स --- सद्दनीति
अलत --- joint author of काव्यप्रकाश
अमरचन्द्र --- बालभरत, काव्यकल्पलता
अमरसिंह --- नामलिङ्नुगानुशासन
अमरुक --- अमरुकशतक
अमितगति --- धर्मपरीक्षा, सुभाषितरत्नसम्दोह
आनन्द --- माधवनलकथा
आनन्दगिरि --- शंकरविजय
आनन्दतीर्थ --- यमकभरत
आनन्दवर्धन --- देविशतक, ध्वन्यालोक
अनन्त --- भरतचम्पु
अनन्त --- वीरचरित्र
अन्नम् भट्ट --- तर्कसंग्रह
अनुभूति --- सरस्वतिप्रक्रिया
अनुभूति स्वरूपाचार्य --- सरस्वतिप्रक्रिया
अपदेव --- मीमांसान्यायप्रकाश
अप्पय्य दीक्षित --- कुवलयानन्द
अरिसिंह --- काव्यकल्पलता, शुक्र्तसम्किर्तन
आर्यभट्ट --- आर्यभटिय, दशगीतिकासूत्र, आर्यस्तशत (includes गणित), कालक्रिया, गोल
आर्यभट्ट ii --- आर्य सिद्धान्त
आर्य देव --- चतुशतिक, हस्तवलप्रकरनवृत्ति
आर्य शूर --- जातकमाला
अशधर --- धर्मामृत
अश्वगोश --- बुद्धचरित, गन्दिस्तोत्रगाथा, सौन्दरानन्द
अश्विनिकुमार --- रसरत्नसमुच्चय
असंग --- (buddhist philosopher) महायनसूत्रलंकार, बोधिसत्त्वभुमि, योगचरभूमिशास्त्र
अत्रि --- अत्रि स्मृति
आत्रेय --- आत्रेय संहिता
बादरयण --- ब्रह्म सूत्र
बल्ललसेन --- अद्भुतसागर
बल्ललसेन --- भोजप्रबन्ध
बाण --- कादम्बरी, हर्षचरित, चन्डीशतक
भल्लत --- शतक, शान्तिशतक
मम्मट --- काव्यप्रकाश
भानुदत्त --- रसमन्जरि, रसतरन्गिनि
भरत --- नाट्यशास्त्र
भरतचन्द्र --- विद्यासुन्दर
भरतितीर्थ --- part author of पंचदशि
भारवि --- किरातार्जुनीयम्
भर्तृहरि --- वाक्यपदिय, वैराग्यशतक, शृन्गारशतक
भास --- चारुदत्त, प्रतिज्ञयौगन्धरयन, प्रतिमनतक, स्वप्नवासवदत्ता
भासर्वज्ञ --- न्यायसार
भास्करचार्य --- करनकुतुहल, लीलावती, सिद्धान्तशिरोमणि
भास्करचार्य --- गणित, गोल, ग्रहगणित, बीजगणित
भट्टकलन्कदेव --- कर्नतकशब्दानुशासन
भट्ट नायक --- ह्र्दयदर्पण
भट्टि --- रावणवध (भट्टिकाव्य)
भट्टोजि दीक्षित --- प्रक्रियाकौमुदि, सिद्धान्तकौमुदि, प्रौधमनोरम
भट्टोत्पल --- होराशास्त्र
भवभूति --- उत्तररामचरित, मालतीमाधव
भावमिश्र --- भावप्रकाश
भयभंजनशर्मन् --- रमलरहस्य
भोज --- युक्तिकल्पतरु, राजमार्तन्ड, राजमृगान्क,
राजवर्त्तिका, रामायणचम्पु (with लक्ष्मण भट्ट), शलिहोत्र,
शृन्गारप्रकाश, समरंगनसूत्रधार, सरस्वतिकण्ठाभरण,
भुम, भुमक
भौमक --- रावणर्जुनीय
बिहारी lal --- सत्सै
विल्हण --- कर्णसुन्दरि, चौरपंचशिखा (or चौरिसुरतपंचशिखा),
विक्रमन्कदेवचरित
बिल्वमंगल --- कृष्णकर्णामृत (or कृष्णलीलामृत)
ब्रह्मगुप्त --- खण्डखद्यक, ब्रह्मसिद्धान्त, स्फुत ब्रह्मसिद्धान्त
बुद्धभट्ट --- अगस्तिमत, रत्नपरीक्षा
बुद्धघोषाचार्य --- पद्यचूडमणि
बुधस्वामिन् --- बृहत्कथाश्लोकसंग्रह
चक्रपाणि --- दशकुमारचरित continues
चक्रपाणिदत्त --- चिकित्सासारसंग्रह
छन्द --- प्राकृतलक्षन
चन्देश्वर --- स्मृतिरत्नाकर, नीतिरत्नाकर
चन्द्र --- चन्द्र व्याकरण
चन्द्रगोमिन् --- शिष्यलेखधर्मकाव्य
चरित्रसुन्दर गनिन् --- महिपलचरित्र
चिदम्बर --- राघवपाण्डवीयायदवीय
चिन्तामणि भट्ट --- शुकसप्तति
दामोदर of दीर्घघोश family --- वाणीभूषण
दामोदर, son of लक्ष्मीधर --- संगीतदर्पण
दामोदरगुप्त --- कुत्तनिमत
दण्डिन् --- दशकुमार चरित, अवन्तिसुन्दरिकथा, काव्यदर्श, द्विसंधनकाव्य
देव --- दैव
देवदत्त --- a version of शुकसप्तति
देवनन्दिन्, पुज्यपाद --- जैनेन्द्र व्याकरण
देवन्न भट्ट --- स्मृतिचन्द्रिक
देवप्रभा सुरि --- पन्दवचरित्र, मृगवतिचरित्र
धनंजय --- दशरूप, राघवपाण्डविय
धनंजय --- नाममाला
धनपल --- तिलकमन्जरि, पैयलच्चि, ऋशभपंचशिखा
धन्वन्तरि --- author of a medical glossary
धर्मकीर्ति --- न्यायबिन्दु
धर्मराज --- वेदान्तपरिभास
धर्मोत्तर --- न्यायबिन्दुटीका
धो --- पवनदूत
दिग्नाग --- न्यायप्रवेश (or by शंकरस्वामिन्), प्रमाणसमुच्चय
दीपांकर --- अश्ववैद्यक
दुर्लभराज --- समुद्रतिलक
द्य द्विवेद --- नीतिमन्जरि
गण --- अश्वायुर्वेद
गणेश --- ग्रहलाघव
गंगादास --- छन्दोमन्जरि
गंगेश --- तत्त्वचिन्तामणि
गौडपाद --- author of करिकास्
घतकर्पर --- घतकर्परकाव्य, नीतिसार (ascr ---)
गोपिनाथ --- revises दशकुमारचरित
गोवर्धन --- आर्यसप्तशति
गुमणि --- उपदेशशतक
गुणभद्र --- उत्तरपुराण
गुणचन्द्र --- नाट्यदर्पण (with रामचन्द्र)
गुणाढ्य --- बृहत्कथा
हल --- सत्तसै
हलायुध --- ब्राह्मणसर्वस्व
हलायुध poet and grammarian --- अभिधनरत्नमाला
हलायुध --- कविरहस्य
हरदत्त --- पदमञ्जरी
हरदत्त सुरि --- राघवनैसधीय
हरिभद्र --- धर्मबिन्दु, योगदृष्टिसमुच्चय, योगबिन्दु, लोकतत्त्वनिर्णय, सद्दर्शनसमुच्चय
हरिचन्द्र --- धर्मशर्मभ्युदय
हरिचन्द्र --- जीवनधरचम्पु
हर्षवर्धन --- अष्टमहश्रीचैत्यस्तोत्र, सुप्रभातस्तोत्र
हर्ष --- नागानन्द, प्रियदर्शिखा, रत्नावलि
हर्षदेव --- लिन्गनुशासन
हर्षकीर्ति सुरि --- ज्योतिषसरोद्धर
हेमचन्द्र --- अनेकार्थसंग्रह, अभिधनचिन्तामणि,
काव्यनुशासन, छन्दोनुशासन, त्रिषष्ठिशलकापुरुषचरित,
देशिनाममाला, द्व्यश्रयकाव्य, निघन्तुशेष, परिशिस्तपर्वन्,
प्रमाणमीमांसा, लघु अर्हन्नीति, वीतरागस्तुति, सिद्धहेमचन्द्र,
हैम व्याकरण
हेमाद्रि --- चतुर्वर्गचिन्तामणि, शतश्लोकि
हेमविजय --- कथारत्नाकर
इरुगप --- नानार्थरत्नमाला
ईश्वरकृष्ण --- सांख्यकरिका
जगद्देव --- स्वप्नचिन्तामणि
जगदीश --- तर्कामृत
जगन्नाथ --- भामिनिविलास, रसगंगधर
जैमिनि --- मीमांसा सूत्र
जल्हन --- मुग्धोपदेश, सुभाषितमुक्तावलि, सोमपलविलास
जम्भलदत्त --- version of वेतालपंचविन्शतिक
जयदत्त --- अश्ववैद्यक
जयदेव --- गीतगोविन्द
जयदेव, dramatist --- चन्द्रलोक
जयदेव --- रत्नमन्जरि
जयादित्य --- कशिकावृत्ति
जयन्त भट्ट, father of अभिनन्द --- न्यायमन्जरि
जयरथ --- अलंकारविमर्शिनि, हरचरितचिन्तामणि
जयवल्लभ --- वज्जलग्ग
जीमूतवहन --- दयाभाग, धर्मरत्न
जिनकीर्ति --- चम्पकश्रेश्तिकथानक, पलगोपलकथानक
जिनसेन --- हरिवंशपुराण
जिनसेन --- आदिपुराण, पर्श्वभ्युदय
जिनेन्द्रबुद्धि --- न्यस
ज्योतिरीश्वर --- पंचसयक
कल्हण --- राजतरंगिणी
कालिदास --- ऋतुसंहार, कुमारसम्भव, मालाविकाग्निमित्र, मेघदुत,
रघुवंश, विक्रमोर्वशीय, शकुन्तला, शृन्गारसश्तक (ascr ---), श्रुतबोध
कल्लत --- स्पन्दकरिका
कल्याणमल्ल --- अनंगरंग
कमलाकर --- निर्णयसिन्धु
कमन्दकि --- नीतिसार
कनद --- वैशेषिक्क सूत्र
कनकसेन --- यशोधरचरित
कश्यप --- बालवबोधन
कश्यप --- धर्मसूत्र
कात्यायन --- अनुक्रमणिस्, कात्यायन स्मृति, नाममाला
कौटिल्य --- अर्थशास्त्र
कविराज सुरि --- राघवपाण्डविय
केदार भट्ट --- वृत्तिरत्नाकर
केशव मिश्र --- तर्कभाषा
केशवस्वामी --- नानार्थर्नवसम्क्षेप
कोक्कोक --- रतिरहस्य
कृष्णलीलाशुक --- पुरुषकर
क्रमदीश्वर --- संक्षिप्तसार
क्षेमम्कर --- version of सिंहासनद्वत्रिन्शिका
क्षेमेन्द्र --- अवदन्कल्पलता, औचित्यविचार, कलाविलास, कविकण्ठाभरण,
चतुर्वर्गसंग्रह, चारुचर्यशतक, दर्पदलन, दशावतारचरित,
नृपावलि, पद्य कादम्बरी, बृहत्कथामन्जरि, भरतमन्जरि,
रामायणमन्जरि, समयमातृर्क, सुवृत्ततिलक, सेव्यसेवकोपदेश
कुलशेखर --- मुकुन्दमाला
कुमारदास --- जानकीहरण
कुमारलता --- कल्पनमन्दिटीका or सुत्रालंकार
कुमारस्वामिन् --- रत्नपन
कुमरिल --- तुप्तिक, तन्त्रवर्त्तिक, श्लोकवर्त्तिक
कुन्तल --- वक्रोक्तिजिवित
कुसुमदेव --- द्र्श्तन्तशतक
लक्ष्मण आचार्य --- चन्डीकुचपंचशिखा
लक्ष्मण भट्ट --- रामायणचम्पु (with भोज)
लक्ष्मीधर --- सद्भाषाचन्द्रिका
लक्ष्मीधर --- स्मृतिकपतरु
लल्ल --- शिष्यधिव्र्द्धितन्त्र
लौगक्सि भास्कर --- अर्थसंग्रह, तर्ककौमुदि
लीलाशुक --- कृष्णकर्णामृत
लोकसेन --- उत्तरपुराण continues
लोलिम्बराज --- हरिविलास, वैद्यजीवन
मदनपल --- मदनविनोदनिघन्तु
माधव brother of सयन --- part author of जीवनमुक्तिविवेक, धातुवृत्ति,
न्यायमालाविस्तर, पंचदशि, पराशरस्मृतिव्याख्या
माधव --- शंकरदिग्विजय
माधव --- सर्वदर्शनसंग्रह
माधव --- जीवनमुक्तिविवेक
मधव्कर --- रुग्विनिश्चय
मधुसूधन सरस्वति --- प्रस्थानभेद
मध्व --- तत्त्वसांख्यन
माघ --- शिशुपालवध
महनमन् --- महावन्स
महावीराचार्य --- गणितसारसंग्रह
महेश्वर --- विश्वप्रकाश
महिमन् भट्ट --- व्यक्तिविवेक
मैत्रेयरक्षित --- धातुप्रदीप
मकरन्द --- तिथ्यादिपत्र
मल्लवदिन् --- न्यायबिन्दुटीकातिप्पनि
मल्लिसेन --- स्यद्वदमन्जरि
मम्मट --- काव्यप्रकाश
मनतुन्ग --- भक्तमरस्तोत्र
मण्डन मिश्र --- मीमांसानुक्रमणि, विधिविवेक
माणिक्य नन्दिन् --- परिक्षमुखसूत्र
माणिक्य सुरि --- यशोधरचरित्र
मन्ख --- अनेकार्थकोश, श्रीकण्ठचरित
मार्कण्डेय --- प्राकृतसर्वस्व
मथुरनत्थ --- तत्त्वचिन्तामणिरहस्य
मत्र्चेत --- वर्णनर्हवर्णन, शतपंचशतिकस्तोत्र
मयूर --- मयूराष्टक, सूर्यशतक
मेधतिथि (गौतम) --- न्यायशास्त्र
मेदिनिकर --- अनेकार्थशब्दकोश
मेघविजय --- पंचख्यनोद्धर
मेन्थ --- हयग्रीववध
मेरुतुन्ग --- प्रबन्धचिन्तामणि
मिल्हन --- चिकित्सामृत
मित्र मिश्र --- वीरमित्रोदय
मोग्गल्लन --- सद्दलक्खन
मुक --- पंचशति
नागराज --- भावशतक
नागर्जुन --- योगशतक, योगसार
नागर्जुन --- रतिशास्त्र
नागर्जुन --- रसरत्नाकर
नागर्जुन --- धर्मसंग्रह, मध्यमिकसूत्र, मध्यमकरिकास्, सुह्र्ल्लेख
नगोजि भट्ट --- परिभसेन्दुशेखर
नकुल --- अश्वचिकित्सित
नारद --- भक्तिशास्त्र (ascr ---)
नरहरि --- राजनिघन्तु
नरहरि --- नरपतिजयाचार्य स्वरोदय
नारायण पण्डित --- हितोपदेश
नारायण --- मतंगलिल
नारायण --- स्वहसुधाकरचम्पु
नारायण --- वृत्तिरत्नाकर
नारायण भट्ट --- मनमेयोदय
नारायण पण्डित --- नवरत्नपरिक्ष
नीलक्ण्ठ --- भगवन्तभास्कर
नीलक्ण्ठ --- तजिक
निम्बर्क --- वेदान्तपारिजतसौरभ, सिद्धान्तरत्न
नित्यनाथ --- रसरत्नाकर
ओदयदेव --- गद्यचिन्तामणि
पदलिप्त --- तरंगवति
पद्मगुप्त --- नवसहसन्कचरित
पद्मनभदत्त --- सुपद्मव्याकरण
पद्मपद --- पंचदीपिका
पैथिनसि --- धर्मसूत्र
पाणिनि --- अष्टध्यायी, उणादिसूत्र, जाम्बवतीविजय, पातलविजय
परमानन्द --- शृन्गारसप्तशतिक
पतञ्जलि --- महाभाष्य
पिन्गल --- छन्दस्सूत्र
पृथुयशस् --- होरासत्पंचशिखा
प्रभाचन्द्र --- प्रभावकचरित्र (with प्रद्युम्न सुरि), न्यायकुमुदचन्द्रोदय,
प्रमेयकमलमार्तण्ड
प्रभाकर --- बृहति
प्रद्युम्न सुरि --- प्रभावकचरित्र
प्रज्य भट्ट --- राजवलिपतक
प्रशस्तपद --- पदार्थधर्मसंग्रह
प्रवरसेन --- सेतुबन्ध
पूर्णभद्र --- पंचतन्त्र
पुरुषोत्तमदेव --- भासवृत्ति
पुरुषोत्तमदेव --- त्रिकन्दशेष, हरवलि
पुष्पदन्त --- महिम्नह्स्तव
रघुनन्दन --- तत्त्वस्
रघुनाथ शिरोमणि --- दिधिति
राजशेखर --- अन्तरकथासंग्रह, प्रबन्धकोश
राजशेखर (dramatist and critic) --- काव्यमीमांसा, हरविलास
रामचन्द्र --- नाट्यदर्पण (with गुणचन्द्र)
रामचन्द्र --- प्रक्रियाकौमुदि
रामचन्द्र --- रसेन्द्रचिन्तामणि
रामानुज --- गीताभाष्य, वेदान्ततत्त्वसार, वेदान्तदीप, वेदार्थसंग्रह, श्रीभाष्य
राम तर्कवगिश --- प्राकृतकल्पतरु
रणरंगमल्ल or भोज --- राजवर्त्तिका
रत्नाकर --- वक्रोक्तिपंचशिखा, हरविजय
रत्नशेखर --- छन्दकोश
रावण --- प्राकृतकामधेनु
रविदेव --- राक्षसकाव्य
रविसेन --- पद्मपुराण
रयमुकुट --- पदचन्द्रिका on अमरकोश
रेवनरध्य --- स्मरतत्त्वप्रकशिका
रूपगोस्वामीन् --- पद्यावलि
रुद्र भट्ट --- शृन्गारतिलक
रुद्रदेव --- श्यैनिकशास्त्र
रुद्रत --- काव्यालंकार
रुय्यक --- अलंकारसर्वस्व
शक्तिभद्र --- अश्चर्यचूडमणि
शाक्यमित्र --- पंचक्रम (in part)
शम्भु --- अन्योक्तिमुक्तलताशतक, राजेन्द्रकर्णपुर
शाण्डिल्य --- भक्तिसूत्रस्
शंकर --- आत्मबोध, आनन्दलहरी, उपदेशसहस्रि, गीताभाष्य,
दक्षिणामूर्तिस्तोत्र, देव्यपराधक्षमापनस्तोत्र (ascr ---),
द्वादशपन्जरिकस्तोत्र (ascr ---), निर्वाणदशक (ascr ---),
भाष्य on ब्रह्मसूत्र, भवन्यस्तक (ascr ---), मोहमुद्गर (ascr ---),
शंकरचेतोविलासचम्पु, सर्वसिद्धान्तसंग्रह, शतश्लोकि (ascr ---),
शिवापराधक्षमापनस्तोत्र, सर्वदर्शनसिद्धान्तसंग्रह, हस्तमलकस्तोत्र
शंकर मिश्र --- उपस्कर
शंकरस्वामिन् --- न्यायप्रवेश (ascribed to)
शन्खलिखित --- धर्मसूत्र, स्मृति
शन्तनव --- फित्सूत्र
शान्तिदेव --- बोधिचर्यावतर, शिक्षासमुच्चय
शरदतनय --- भावप्रकाश
शरनदेव --- दुर्घतवृत्ति
शर्न्गदेव --- संगीतरत्नाकर
शर्न्गधर --- शर्न्गधरपद्धति
शर्न्गधर --- संहिता on medicine
शर्ववर्मन् --- कतन्त्र
शाश्वत --- अनेकार्थसमुच्चय
शतानन्द --- भस्वति
शेषनाग --- प्राकृतव्याकरणसूत्र
शिल्हन --- शान्तिशतक
शिवदास --- कथार्नव, भिक्षाटनकाव्य, शालिवाहनकथा
शिवादित्य --- सप्तपदर्थि
शिवस्वामीन् --- कप्फनभ्युदय
श्रीधर --- न्यायकन्दलि
श्रीधर --- त्रिशति
श्रीधरदास --- सदुक्तिकर्णामृत, सुक्तिकर्णामृत
श्रीहर्ष --- खण्डनखण्डखद्य, नवसहसन्कचरित, नैसधिय, श्लेशर्थपदासंग्रह
श्रीकण्ठ शिवाचार्य --- शैवभाष्य
श्रीकुमार --- शिल्परत्न
श्रीनिवास --- यतीन्द्रमतदीपिका, सकलाचार्यमतसंग्रह
श्रीवर --- कथाकौतुक, जैन राजतरन्गिनि, सुभाषितावलि
श्रीवत्सन्क --- यमकरत्नाकर
शुभचन्द्र --- ज्ञनर्नव
सदानन्द --- वेदान्तसार
सागरनन्दिन् --- नाटकलक्षणरत्नकोश
सकलकीर्ति --- तत्त्वार्थसारदीपिका, प्रश्नोत्तरपसकचर
समन्तभद्र --- अप्तमीमांसा
सन्ध्याकरनन्दिन् --- रामपलचरित
सर्वज्ञमित्र --- स्रग्धरस्तोत्र
सर्वज्ञात्मन् --- संक्षेपशरीरक
सर्वानन्द --- जगदुचरित
सयन --- ऋग्वेदभ्यास, सुभाषितसुधानिधि
सिद्धर्षि --- उपमितिभवप्रपंच कथा
सिद्धसेन दिवाकर --- कल्याणमन्दिरस्तोत्र, न्यायवतर
सिंहराज --- प्राकृतरूपवतर
सोद्धल --- उदयसुन्दरिकथा
सोम --- रागविबोध
सोमदेव (सुरि) --- नीतिवाक्यमृत, यशस्तिलक
सोमदेव, काश्मीरी poet --- कथासरित्सागर
सोमानन्द --- शिवदृष्टि
सोमनाथ --- रागविबोध
सोमप्रभा --- शृन्गारवैराग्यतरन्गिनि
सोमेश्वरदत्त --- कीर्तिकौमुदि, सुरथोत्सव
सुबन्धु --- वासवदत्ता
सुमति --- सुभाषितावलि
सुरपल --- वृक्षायुर्वेद
सुरेश्वर --- मनसोल्लस, नैश्कर्म्यसिद्धि
सुरेश्वर --- शब्दप्रदीप
स्वात्माराम योगीन्द्र --- हठयोगप्रदीपिका
तिसत --- चिकित्साकलिका
त्रिमल्ल --- पथ्यपथ्यनिघन्तु
त्रिविक्रम भट्ट --- नलचम्पु, दमयन्तिकथा, मदलसचम्पु
त्रिविक्रम --- प्राकृतशब्दनुशासन
उदयन --- आत्मतत्त्वविवेक, किरणावलि, कुसुमान्जलि, तात्पर्यपरिशुद्धि,
बौद्धधिक्कर, लक्षनावलि
उद्भत --- अलंकारसंग्रह, भमहविवरण
उग्रभूति --- शिष्यहितन्यस
उमस्वति --- तत्त्वार्थधिगमसूत्र
उशनस् --- धर्मसूत्र, स्मृति
उत्पलदेव --- ईश्वरप्रत्यभिज्ञसूत्र, स्तोत्रावलि
उत्प्रेक्षवल्लभ --- भिक्षाटनकाव्य
वाचस्पति --- चिन्तामणि on law
वाचस्पति --- शब्दर्नव
वाचस्पति मिश्र --- तत्त्वबिन्दु, न्यायकनिक, न्यायवर्त्तीकातत्पर्यतीका,
भमति, सांख्यतत्त्वकौमुदि
वाग्भट i --- अष्टंगसंग्रह (related to अष्टंगह्र्दयसंहिता)
वाग्भट ii --- अष्टंगह्र्दयसंहिता
वाग्भट --- अलंकार
वाग्भट --- काव्यनुशासन
वाग्भट --- नेमिनिर्वन
वाग्भट --- रसरत्नसमुच्चय
वैद्यभानु पन्डित --- सदुक्तिकर्णामृत
वाक्पति --- गौडवह
वल्लभ --- अनुभाष्य
वल्लभदास --- version of वेतालपंचविन्शतिक
वल्लभदेव --- सुभाषितावलि
वाल्मीकि --- सूत्र
वामन --- काशिकावृत्ति, काव्यालंकार with वृत्ति
वामन --- authority on poetics, लिन्गनुशासन
वामन भट्ट बाण --- पार्वतीपरिणय, नलभ्युदय, वेमभुपलचरित
वन्दरु भट्ट --- उत्तरनैशधिय
वन्द्यघटीय सर्वानन्द --- टीकासर्वस्व on अमरकोश
वंगसेन --- चिकित्सासारसंग्रह
वरदराज --- मध्यसिद्धान्तकौमुदि, लघुसिद्धान्तकौमुदि
वरदराज --- तर्किकरक्ष
वराहमिहिर --- पंचसिद्धन्टीका, बृहज् जातक, बृहत्संहिता, बृहद् विवाहपटल,
लघु जातक, स्वल्प विवाहपटल
वररुचि --- लिन्गनुशासन
वररुचि --- नीतिरत्न
वररुचि --- प्राकृतप्रकाश
वररुचि --- सिंहासनद्वत्रिन्चिका
वर्धमान --- गनरत्नमहोदधि
वर्धमान --- योगमन्जरि
वर्षगण्य --- सश्तितन्त्र
वसुबन्धु --- अभिधर्मकोश, गाथासंग्रह, परमार्थसप्तति
वसुदेव --- त्रिपुरदहन, धातुकाव्य, युधिष्ठिरविजय, शौरिकथोदय
वसुगुप्त --- शिव सूत्र
वात्स्यायन --- कामसूत्र
वात्स्यायन --- न्यायभाष्य
वेदान्गरय --- परसिप्रकाश
वेदान्तदेशिका --- सुभाषितनिवि
वेताल भट्ट --- नीतिप्रदीप
विद्याधर --- एकावलि
विद्यामाधव --- पार्वतीरुक्मिणीय, विद्यामाधवीय
विद्यानाथ --- प्रतपरुद्रयशोभूषण
विद्यापति --- पुरुषपरीक्षा
विज्ञानेश्वर --- मितक्षर
विज्ञानभिक्षु --- योगसारसंग्रह
विक्रम --- नेमिदुत
विक्रमादित्य --- संसारवर्त
विमाला सुरि --- पौमचरिय
विरूपक्सनाथ --- विरूपक्सपंचशिखा
विशाखदत्त --- मुद्रारक्षस
विश्वनाथ --- भासपरिछेद
विश्वनाथ --- साहित्यदर्पण
विश्वेश्वर --- मदनपरिजत
विष्णुशर्मा --- पंचतन्त्र
वोपदेव --- मुग्धबोध, कविकल्पद्रुम, शतश्लोकि
वृन्द --- सिद्धियोग, वृन्दमाधव
व्यास --- योगभाष्य
यादवप्रकाश --- वैजयन्ति
यक्षवर्मन् --- चिन्तामणि on शकतयन व्याकरण
यशोधर --- जयमंगल on कामसूत्र
यशोमित्र --- अभिधर्मकोशव्याख्या
यास्क --- निरुक्त