भारत कय राष्ट्रपति कय सूची

विकिपीडिया से
Jump to navigation Jump to search
राष्ट्रपति भवन कय मुख्य द्वार, जवन् भारत कय राष्ट्रपति कय अधिकारिक आवास अहै

भारत कय राष्ट्रपति देश कय मुखिया अउर भारत कय प्रथम नागरिक होय। राष्ट्रपति कय पास भारतीय सशस्त्र सेना कय भी सर्वोच्च कमान अहै। भारत कय राष्ट्रपति लोक सभा, राज्यसभा अउर विधानसभा कय निर्वाचित सदस्य द्वारा चुना जात अहै। भारत कय राष्ट्रपति कय कार्यकाल ५ वर्ष कय होता अहै।

भारत कय स्वतंत्रता से अबतक १३ राष्ट्रपति होई चुका अहै। भारत कय राष्ट्रपति पद कय स्थापना भारतीय संविधान कय द्वारा कई गा अहै। ई १३ राष्ट्रपति कय अलावा ३ कार्यवाहक राष्ट्रपति भी भ्ए अहै जे पदस्थ राष्ट्रपति कय मृत्यु कय बाद बनावा गए अहै। भारत कय प्रथम राष्ट्रपति डॉ॰ राजेंद्र प्रसाद रहे।

७ राष्ट्रपति निर्वाचित होवे से पाहिले राजनीतिक पार्टी कय सदस्य रही चुका अहै। यहमे से ६ भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस अउर १ जनता पार्टी कय सदस्य शामिल अहै, जे बाद मे राष्ट्रपति बने. दुई राष्ट्रपति, ज़ाकिर हुसैन अउर फ़ख़रुद्दीन अली अहमद, जे पदस्थ रहतय मृत्यु होई गवा. भारत कय वर्तमान राष्ट्रपति प्रणब मुखर्जी होय जे २५ जुलाई २०१२ कय भारत कय १३वा राष्ट्रपति कय तौर पे निर्वाचित भ्ए राष्ट्रपति रहय से पहिले वे भारत सरकार में वित्त मंत्री, विदेश मंत्री, रक्षा मंत्री अउर योजना आयोग कय उपाध्यक्ष रह चुका अहै। वे मूल रूप से पश्चिम बंगाल कय निवासी होय ईहिसे वे इ राज्य से पहले राष्ट्रपति अहैं। यसे पहिले राष्ट्रपति प्रतिभा पाटिल भारत कय पहीला महिला राष्ट्रपति रहिन्।

राष्ट्रपति[सम्पादन | स्रोत सम्पादित करैं]

भारत कय राष्ट्रपतियों कय सूचि ई प्रकार अहै[१] -

खाँचा:Colorsample ई पृष्ठभूमि कै अंतर्गत लिखल नाव कार्यवाहक राष्ट्रपति कै होय।

# नाव चित्र पदग्रहण पदमुक्त उपराष्ट्रपति टिप्पणी
डॉ॰ राजेंद्र प्रसाद
(१८८४-१९६३)
२६ जनवरी १९५० १३ मई १९६२ डॉ॰ सर्वपल्ली राधाकृष्णन १९५२ चुनाव & १९५७ चुनाव
राजेंद्र प्रसाद, जे बिहार से रहे, भारत कय प्रथम राष्ट्रपति बने . वे स्वतंत्रता सेनानी भी रहे। वे एकमात्र भारतीय होय जे दुई दाई रष्ट्रपति बने.
डॉ॰ सर्वपल्ली राधाकृष्णन
(१८८८ –१९७५)
Radhakrishnan.jpg १३ मई १९६२ १३ मई १९६७ ज़ाकिर हुसैन १९६२ चुनाव
राधाकृष्णन मुख्यतः दर्शनशास्त्री अउर लेखक रहे। वे आन्ध्र विश्वविद्यालय अउर काशी हिन्दू विश्वविद्यालय कय कुलपति भी रहे।
ज़ाकिर हुसैन
(१८९७ –१९६९)
१३ मई १९६७ ३ मई १९६९ वराहगिरि वेंकट गिरि १९६७ चुनाव
ज़ाकिर हुसैन अलीगढ़ मुस्लिम विश्वविद्यालय कय कुलपति अउर पद्म विभूषण अउर भारत रत्न कय भी प्राप्तकर्ता रहे।
वराहगिरि वेंकट गिरि
(१८९४–१९८०)
३ मई १९६९ २० जुलाई १९६९ वी.वी. गिरि पदस्थ राष्ट्रपति ज़ाकिर हुसैन कय मौत कय बाद कार्यवाहक राष्ट्रपति बने.
मुहम्मद हिदायतुल्लाह
(१९०५–१९९२)
२० जुलाई १९६९ २४ अगस्त १९६९ हिदायतुल्लाह भारत कय सुप्रीम कोर्ट कय मुख्य न्यायाधीश अउर आर्डर ऑफ ब्रिटिश इंडिया कय प्राप्तकर्ता रहे
वराहगिरि वेंकट गिरि
(१८९४–१९८०)
२४ अगस्त १९६९ २४ अगस्त १९७४ गोपाल स्वरुप पाठक १९६९ चुनाव
गिरि एकमात्र व्यक्ति रहे जे कार्यवाहक राष्ट्रपति अउर राष्ट्रपति दुनों बने. वे भारत रत्न से सम्मानित हो चुका रहे।
फ़ख़रुद्दीन अली अहमद
(१९०५–१९७७)
२४ अगस्त १९७४ ११ फ़रवरी १९७७ बासप्पा दनप्पा जत्ती १९७४ चुनाव
फ़ख़रुद्दीन अली अहमद राष्ट्रपति बनए से पहिले मंत्री रहे। वनकय पदस्थ रहतय वनकय मृत्यु होई गवा। वे दूसरा राष्ट्रपति रहे जे आपन कार्यकाल पूरा नाई कै पाईन्.
बासप्पा दनप्पा जत्ती
(१९१२–२००२)
११ फ़रवरी १९७७ २५ जुलाई १९७७ बी.डी. जत्ती, फ़ख़रुद्दीन अली अहमद कय मृत्यु कय बाद भारत कय कार्यवाहक राष्ट्रपति बने . वकरे पहिले वे मैसूर राज्य कय मुख्यमंत्री रहे।
नीलम संजीव रेड्डी
(१९१३–१९९६)
NeelamSanjeevaReddy.jpg २५ जुलाई १९७७ २५ जुलाई १९८२ मुहम्मद हिदायतुल्लाह १९७७ चुनाव
नीलम संजीव रेड्डी आन्ध्र प्रदेश कय प्रथम मुख्यमंत्री रहे। रेड्डी आन्ध्र प्रदेश से चुनल एकमात्र सांसद रहे। वे २६ मार्च १९७७ कय लोक सभा कय अध्यक्ष चुना गए अउर १३ जुलाई १९७७ कय ई पद छोडी दिहिन अउर भारत कय छठवा राष्ट्रपति बने.
ज्ञानी जैल सिंह
(1916–1994)
२५ जुलाई १९८२ २५ जुलाई १९८७ रामास्वामी वेंकटरमण १९८२ चुनाव
जैल सिंह मार्च १९७२ में पंजाब राज्य कय मुख्यमंत्री बने अउर १९८० में गृहमंत्री बने .
रामास्वामी वेंकटरमण
(१९१०–२००९)
R Venkataraman.jpg २५ जुलाई १९८७ २५ जुलाई १९९२ शंकरदयाल शर्मा १९८७ चुनाव
In 1942, वेंकटरमण भारतीय स्वतंत्रता संग्राम आन्दोलन में जेल भी गए रहे। जेल से छुटय कय बाद वे कांग्रेस पार्टी कय सांसद रहे. एकरे अलावा वे भारत कय वित्त एवं औद्योगिक मंत्री अउर रक्षा मंत्री भी रहे.
शंकरदयाल शर्मा
(१९१८–१९९९)
Shankar Dayal Sharma 36.jpg २५ जुलाई १९९२ २५ जुलाई १९९७ के. आर. नारायणन १९९२ चुनाव
शर्मा मध्य प्रदेश कय मुख्यमंत्री अउर भारत कय संचार मंत्री रही चुका रहे। एकरे अलावा वे आन्ध्र प्रदेश, पंजाब अउर महाराष्ट्र कय राज्यपाल भी रहे।
१० के. आर. नारायणन
(१९२०–२००५)
K. R. Narayanan.jpg २५ जुलाई १९९७ २५ जुलाई २००२ कृष्ण कान्त १९९७ चुनाव
नारायणन चीन,टर्की,थाईलैंड अउर संयुक्त राज्य अमेरिका में भारत कय राजदूत रही चुका रहे। वन्है विज्ञान अउर कानून में डॉक्टरेट कय उपाधि प्राप्त रहा। वे जवाहरलाल नेहरु विश्वविद्यालय कय कुलपति भी रह चुका रहे .
११ ऐ. पी. जे. अब्दुल कलाम
(जन्म १९३१)
२५ जुलाई २००२ २५ जुलाई २००७ भैरोंसिंह शेखावत २००२ चुनाव
कलाम मुख्यतः वैज्ञानिक रहे जे मिसाइल अउर परमाणु हथियार बनावे मे मुख्य योगदान दिहिन. ईही कारण वन्है भारत रत्न भी मिला. वन्है भारत कय मिसाइल मैन भी कहा जाता अहै।
१२ प्रतिभा पाटिल
(जन्म १९३४)
PratibhaIndia.jpg २५ जुलाई २००७ २५ जुलाई २०१२ मोहम्मद हामिद अंसारी २००७ चुनाव
प्रतिभा पाटिल भारत कय प्रथम महिला राष्ट्रपति बनीन. वन राजस्थान कय भी प्रथम महिला राज्यपाल रहिन्।
१३ प्रणब मुखर्जी
(जन्म १९३५)
Pranab Mukherjee-World Economic Forum Annual Meeting Davos 2009 crop(2).jpg २५ जुलाई २०१२ पदस्थ मोहम्मद हामिद अंसारी २०१२ चुनाव
प्रणब मुखर्जी भारत सरकार में वित्त मंत्री, विदेश मंत्री, रक्षा मंत्री अउर योजना आयोग कय उपाध्यक्ष रही चुका रहे।

ईहो भी देखा जाय[सम्पादन | स्रोत सम्पादित करैं]

सन्दर्भ[सम्पादन | स्रोत सम्पादित करैं]

खाँचा:साँचा:भारत कय राष्ट्रपति