सामग्री पर जाएँ

भारत कय प्रधानमंत्री लोगन कय सूची

विकिपीडिया से

भारत कय प्रधानमंत्री भारत गणराज्य कय सरकार कय मुखिया होयँ। भारत कय प्रधानमंत्री, भारत कय शासनप्रमुख (सरकार प्रमुख) कय पद अहै । संविधान के हिसाब से भारत सरकार कय मुखिया, भारत कय राष्ट्रपति कय मुख्य सलाहकार, मंत्रिपरिषद कय मुखिया, अउर लोकसभा मा बहुमत वाली दल कय नेता होत है। इ भारत सरकार कय कार्यकारी अधिकारी होय । भारत कय राजनैतिक व्यवस्था मा, प्रधान मंत्री, मंत्रिमंडल मा एक वरिष्ठ सदस्य होयँ।

भारत कय प्रधानमंत्री लोगन कय सूची[सम्पादन | स्रोत सम्पादित करैं]

कुंजी: भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस जनता पार्टी जनता दल भारतीय जनता पार्टी
सं. नाम कार्यकाल आरंभ कार्यकाल समाप्त राजनैतिक दल जन्म स्थान शिक्षा चुनाव क्षेत्र
01 जवाहरलाल नेहरू 15 अगस्त 1947 27 मई 1964 भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस इलाहाबाद, उत्तर प्रदेश हैरो स्कूल;
ट्रीनीटी कॉलेज, कैम्ब्रीज
इलाहाबाद,उत्तर प्रदेश;
फूलपूर (इलाहाबाद),उत्तर प्रदेश
- गुलजारीलाल नंदा* 27 मई 1964 9 जून 1964 भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस सियालकोट, पंजाब इलाहाबाद विश्वविद्यालय, इलाहाबाद मुंबई, महाराष्ट्र
02 लालबहादुर शास्त्री 9 जून 1964 11 जनवरी 1966 भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस मुगलसराय, उत्तर प्रदेश काशी विद्यापीठ, वाराणसी इलाहाबाद, उत्तर प्रदेश
- गुलजारीलाल नंदा* 11 जनवरी 1966 24 जनवरी 1966 भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस सियालकोट, पंजाब इलाहाबाद विश्वविद्यालय, इलाहाबाद मुंबई, महाराष्ट्र
03 इन्दिरा गान्धी 24 जनवरी 1966 24 मार्च 1977 भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस इलाहाबाद, उत्तर प्रदेश शांतिनिकेतन, पश्चिम बंगाल;
ऑक्सफोर्ड विश्वविद्यालय, इंग्लैंड
रायबरेली, उत्तर प्रदेश;
मेडक, आंध्र प्रदेश
04 मोरारजी देसाई 24 मार्च 1977 28 जुलाई 1979 जनता पार्टी भदेली, गुजरात (अज्ञात) सूरत, गुजरात
05 चौधरी चरण सिंह 28 जुलाई 1979 14 जनवरी 1980 जनता पार्टी मेरठ, उत्तर प्रदेश आगरा विश्वविद्यालय, आगरा [१] बागपत, उत्तर प्रदेश
(03) इन्दिरा गान्धी 14 जनवरी 1980 31 अक्टूबर 1984 भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस इलाहाबाद, उत्तर प्रदेश शांतिनिकेतन, पश्चिम बंगाल;
ऑक्सफोर्ड विश्वविद्यालय, इंग्लैंड
रायबरेली, उत्तर प्रदेश;
मेडक, आंध्र प्रदेश
06 राजीव गान्धी 31 अक्टूबर 1984 2 दिसम्बर 1989 भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस मुंबई, महाराष्ट्र इलाहाबाद;
कैम्ब्रिज विश्वविद्यालय, इंग्लैंड
अमेठी, उत्तर प्रदेश
07 विश्वनाथ प्रताप सिंह 2 दिसम्बर 1989 10 नवंबर 1990 जनता दल इलाहाबाद, उत्तर प्रदेश इलाहाबाद विश्वविद्यालय;
पुणे विश्वविद्यालय
फतेहपुर, उत्तर प्रदेश
08 चंद्रशेखर 10 नवंबर 1990 21 जून 1991 जनता दल इब्राहिमपट्टी, बलिया, उत्तर प्रदेश इलाहाबाद विश्वविद्यालय, इलाहाबाद बलिया, उत्तर प्रदेश
09 नरसिंह राव 21 जून 1991 16 मई 1996 भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस करीमनगर, आंध्र प्रदेश ओसमानिया विश्वविद्यालय, हैदराबाद;
मुंबई विश्वविद्यालय;
नागपुर विश्वविद्यालय
नंडयाल, आंध्र प्रदेश
10 अटल बिहारी वाजपेयी 16 मई 1996 1 जून 1996 भारतीय जनता पार्टी ग्वालियर, मध्य प्रदेश लक्ष्मीबाई कॉलेज, ग्वालियर;
डीएवी कॉलेज, कानपुर
लखनऊ, उत्तर प्रदेश
11 एच डी देवगौड़ा 1 जून 1996 21 अप्रैल 1997 जनता दल हरदानाहल्ली, कर्नाटक हसन, कर्नाटक कनकपुरा; हसन, कर्नाटक
12 इंद्रकुमार गुज़राल 21 अप्रैल 1997 19 मार्च 1998 जनता दल झेलम (अब पाकिस्तान में) डीएवी कॉलेज, हैली कामर्स कॉलेज, लाहौर जलंधर, पंजाब
(10) अटल बिहारी वाजपेयी 19 मार्च 1998 19 अक्टूबर 1999 भारतीय जनता पार्टी ग्वालियर, मध्य प्रदेश लक्ष्मीबाई कॉलेज, ग्वालियर;
डीएवी कॉलेज, कानपुर
लखनऊ, उत्तर प्रदेश
19 अक्टूबर 1999 22 मई 2004
13 मनमोहन सिंह 22 मई 2004 22 मई 2009 भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस पंजाब प्रान्त के एक गाँव (अब पाकिस्तान में) पंजाब विश्वविद्यालय, चंडीगढ;
कैम्ब्रिज विश्वविद्यालय;
ऑक्सफोर्ड विश्वविद्यालय
असम राज्यसभा से
22 मई 2009 17 मई 2014
14 नरेन्द्र मोदी** 26 मई 2014 30 मई 2019 भारतीय जनता पार्टी वड़नगर, गुजरात, भारत (अज्ञात) वाराणसी, उत्तर प्रदेश,
वडोदरा, गुजरात
30 मई 2019 पदस्थ वाराणसी, उत्तर प्रदेश

* कार्यकारी
** कार्यकाल जारी
*** भारतीय नैशनल कांग्रेस बन गयी कांग्रेस आई (आई, इंदिरा के लिए)

  1. "चरण सिंह". pmindia.gov.in. मूल से 3 अक्तूबर 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 22 जनवरी 2020. नामालूम प्राचल |url-status= की उपेक्षा की गयी (मदद)